Karikagyűrűk

A nálunk készült karikagyűrűk időtlensége az egyszerűségükben rejlik. Vonzerejüket az egyedi tervezés, a kézi megmunkálás és a felhasznált anyagok minősége adja. Klasszikus, vagy modern tervezésű karikagyűrűk egyaránt megtalálhatóak kínálatunkban, de meg tudjuk valósítani egyedi elképzeléseit is.

  • A tervezés, készítés helyben, üzletünkben történik.
  • Az ékszerkészítés közben is lehetőség van korrekcióra.
  • Szertifikátot (certificate) állítunk ki a kész ékszerekről.
  • 3 év teljes körű garanciát és örök tisztítási garanciát vállalunk.
  • Az ékszer bonyolultságától függően 2-7 hét a vállalási idő.
Karikagyűrű 002
Karikagyűrű 007

A karikagyűrűk anyaga

Általunk készített karikagyűrűk mindegyike nemesfémből, kovácsolással, illetve kézimunkával készül. Az arany karikagyűrűk választhatóak 9, 14 és 18 karátos finomságban és készülhet sárgaaranyból, fehéraranyból, vörösaranyból vagy rózsaaranyból. A gyűrűket kívánság szerint díszíthetjük véséssel, mattírozással, drágakövekkel, vagy szintetikus kövekkel.

Az karikagyűrűk tervezése

A karikagyűrű készítés előzménye az adatok pontos egyeztetése: a gyűrűk pontos ujjméretének meghatározása, a gyűrűk szélességének és magasságának megbeszélése, az arany színének, és finomságának, illetve a gyűrűk profiljának kiválasztása. A meglévő információk alapján árajánlat készül, mely elfogadása után kezdünk a gyűrűk készítéséhez.

A tervezés első lépésében skicc készül a gyűrűről, amiből igény esetén egy méretben és részleteiben is pontos ceruzarajtot készítünk. A kiválasztásra került nemesfém, a drágakő és a ceruzaterv alapján külön kérésre pontos háromdimenziós CAD grafikán is megmutathatjuk a végleges látványtervet. Természetesen még az ötvösmunka közben is lehetőséget szoktunk biztosítani méretpróbára, ilyenkor a karikagyűrű félkész állapotában megtekinthető, mivel formája kismértékben még alakítható.

Karikagyűrű 029
Karikagyűrű 079

3 év teljes körű garanciát vállalunk

Minden elkészült ékszerünkre 3 év teljes körű garanciát vállalunk, kivéve a külső behatás miatt bekövetkező sérüléseket. A köves gyűrűk esetében fontos a rendszeres tisztítás, mivel a szennyezett kő elveszíti szépségét, így különösen érdemes élni örökös tisztítási garanciánkkal.

Karikagyűrű katalógusunk

Válasszon ékszert katalógusunkból, vagy ossza meg velünk elképzelését!

Egyedi ékszert szeretne?

Kérjen ajánlatot karikagyűrű készítésre!

Válassza ki az Önnek leginkább tetsző karikagyűrűt katalógusunkból, vagy ossza meg velünk saját elképzelését!

A karikagyűrűk története

A legrégebbi karikagyűrű egyiptomi ásatásból került elő, így tekinthetjük ezt a JEGYGYŰRŰ ősének. Az első gyűrűk erős szálú növényekből, majd csontból, később vasból és végül nemesfémből készültek. Már az egyiptomi kultúrában a kört, mint szimbólumot tartották az örökkévalóság jelképének. A körbe futó gyűrű jelenti az örök szerelmet, a gyűrű által körbezárt lyuk pedig a kapu, mely a pár előtti jövőt jelképezi. A 13. századtól lett része a házasságkötésnek a karikagyűrű, mely két azonos mintájú gyűrűt jelent, ami a szertartás folyamán kerül a pár gyűrűsujjára, megpecsételve ezzel örök szerelmüket.

A karikagyűrűk készítése során használt nemesfémek

A karikagyűrűk manapság elősorban aranyból készülnek, de a platina, illetve a platinacsoport fémei: palládium, ródium, irídium, ozmium és ruténium is szóba jöhetnek.

Arany karikagyűrű

Színe sárga, tiszta állapotában igen lágy, csillogó felületű, levegőn nem oxidálódik, vegyjele Au, olvadáspontja 1063 oC, fajlagos tömege 19,31 kg/dm3 . Az arany a természetben kvarckőzetekbe ágyazódva, illetve egyéb fémek érceiben fordul elő. A kvarckőzetekből a csapadék általi kioldás után, a homok átszitálásával lehet a legegyszerűbben kinyerni. Bányászat útján a kőzetekből, ércekből a kőzet apróra zúzása után higannyal vagy kálium-cianid oldattal oldják ki. A higany feloldja az aranyszemcséket, majd hevítés útján a higanyt eltávolítják, a visszamaradó aranyat pedig összeolvasztják. Az arany tiszta állapotában rendkívül lágy fém, nagyon jól nyújtható, 1gr aranyból 2000m hosszú huzalt lehet gyártani. Az arany levegőn nem oxidálódik, még a tömény oxidálósavak (sósav, salétromsav, kénsav) sem tesznek benne kárt.

Oldása KIRÁLYVÍZZEL, kálium-cianiddal, forró klórgázzal lehetséges. A színarany 999,9 ezrelékes finomságban lágy felülete, és rendkívül magas ára miatt csak kevés területen használható, ezzel ellentétben ötvözetei nagyon elterjedtek. Az ékszeriparban ezüsttel (Ag), rézzel (Cu), nikkellel (Ni), palládiummal (Pd) és cinkkel (Zn), Így kapják meg a kívánt színt, illetve a megfelelő finomságot. A 24 karátos arany 999,9 ezrelék, a 18 karátos 750 ezrelék, a 14 karátos 583,3 ezrelék, a 9 karátos 375 ezrelék, 8 karátos 333 ezrelék, 6 karátos 250 ezrelék finomságú. A finomsági fokozatot minden országban egységesen törvény szabályozza. Egyes országokban a finomság jelét az ékszer készítője a gyártójellel együtt helyez az ékszer felületébe, más országokban, ahol a fémjelzési kötelezettség elfogadott, a Nemesfémjelzési Hivatal a gyártójel mellé helyezi természetesen a finomságvizsgálat után. A hivatal által használt finomságjeleket bizonyos időközönként lecserélik, így egy használt ékszer korára könnyen lehet a jelzésből következtetni.

Ezüst karikagyűrű

Színe fehér, fényes felületű, vegyjele Ag, olvadáspontja 960,5 oC, fajlagos tömege 10,50 kg/dm3. Természetben tiszta állapotban ritkábban fordul elő, inkább ezüstércekben vegyületként található. Fontosabb ércek amelyekből könnyen kiválasztható az argentit és a szaruérc. Az ezüsttartalmú érceket apróra zúzzák, majd ólommal összeolvasztják. Az ólom további hevítés következtében oxidálódik, és ólom-oxidként a kemence aljába húzódik, az így visszamaradt fémötvözet ezüstben dús lesz. Az ezüst az aranyhoz hasonlóan nagyon jól megmunkálható, 1gr ezüstből 1800m hosszú huzalt lehet gyártani. Az ezüst a hiedelmekkel ellentétben levegőn nem oxidálódik, a felületén idővel megjelenő barnás, majd fekete elszíneződés a levegőben lévő kén-hidrogén, mely nedvesség hatására ezüst-szulfidot képez az ezüst felületén. A felületen kialakult réteg ezüsttisztítóval, vagy 1% kálium- cianid oldattal, vagy a tárgy hevítésével könnyen eltávolítható. A színezüst 999,9 ezrelékes finomságban az aranyhoz hasonlóan nagyon lágy fém, így más fémekkel ötvözve érik el a használhatóságához szükséges keménységet.

Ezüstötvözetek

Az ezüst könnyen ötvözhető más nemesfémekkel, de leginkább rézzel ötvözik. Az ötvözött ezüst fizikai tulajdonságait az ötvöző anyagok határozzák meg, így az olvadáspont, szín, keménység. Finomságok tekintetében manapság a legelterjedtebb ékszerminőségű ezüst 925 ezrelékes, nagyobb tárgyaknál használnak esetleg alacsonyabb finomságot. Régebben használtak 950, 935, 900, 800, 750 ezrelékes finomságokat is. Hazánkban 1867 előtt az ezüst finomságát nem ezrelékben, hanem LAT-ban határozták meg. 1LAT finomság =1000 ezreléknek felel meg. Az aranyhoz hasonlóan a finomságokat, és a fémjelzési kötelezettséget az országok határozzák meg.

A gyártó jel mellé kerül az ezüst finomságát megmutató jelzés, melyet egyes országokban maga a gyártó helyez az ékszer felületére, más országokban, ahol ezt törvény írja elő, a Nemesfém Hitelesítő intézet üti a tárgyba, a megfelelő vizsgálatot követően. Az ezüstbe kerülő hivatalos fémjelet a hivatal időnként lecseréli, így könnyen lehet következtetni az ékszer készítésének idejére. Anyagát tekintve az ezüst kisebb népszerűségnek örvend az aranyhoz képest ami a karikagyűrű kínálatot illeti. Az ezüstöt, vagy fehér aranyat leginkább az eljegyzési gyűrűk készítésénél alkalmazzák.

Ékszerkatalógus Karikagyűrűk